Åbningstider

mandag: 09:00 - 18:00
tirsdag: 09:00 - 18:00
onsdag: 09:00 - 18:00
torsdag: 09:00 - 18:00
fredag: 09:00 - 18:00
lørdag: 09:00 - 18:00
søndag: 09:00 - 18:00
En hær af beton
Anden Verdenskrig på Veskysten
Anden Verdenskrig på Veskysten

En hær af beton

I et landskab af bunkers – en hær af beton – går du på opdagelse i Vestkystens mange forskellige beretninger fra Anden Verdenskrig. I hver bunker møder du en ny person, der fortæller sin vinkel på historien. En tankevækkende oplevelse!

Udstillingen En hær af beton er ikke en almindelig bunkerudstilling. Her er det ikke fakta om krigens forløb eller kanonernes konstruktion, der er i forreste række. I Tirpitz møder du historien om Anden Verdenskrig i Vestjylland fortalt af de mennesker, der oplevede den.

 

Krig på godt og ondt

Fra den tyske officers beretninger fra Büffel-radarstationen vil man opdage, at “flødeskumsfronten” på Danmarks Vestkyst var dødsens alvorlig. Samtidig fik den øverstkommanderende dog også tid til at forelske sig i den smukke, danske pige, som man også kan besøge. Som 18-årig, da krigen var slut, rejste den unge tyske soldat, Gerhard Saalfeld, hjem til Tyskland, men han vendte tilbage til Danmark over mange år, før han igen fandt sin stort set intakte bunker. Imens måtte den lille pige, der boede på en gård ved siden af Tirpitz, flytte, da den store bunker skulle bygges.

En hær af beton

Oplev bunkerbyggeriet i børnehøjde. Mød den lille pige, der boede på en gård ved siden af Tirpitz, og som måtte flytte, da den store bunker skulle bygges.

Stof til eftertanke

Der er næsten garanti for at få sat tanker i gang, når man bevæger sig fra bunker til bunker og hører historien fra forskellige vinkler. Udstillingen giver dig og din familie masser at tale om. De mange betonbunkers på stranden vil få en helt ny betydning, når du har besøgt Tirpitz. Udstillingen er nemlig bygget op som et landskab af bunkers, der rummer masser af detaljer om de mange betonkolosser.

 

En hær af beton

Mød Gerhard Saalfeld, der var vokset op med krigslegetøj og kammeratskab i Hitler Jugend. Han blev som 17-årig sendt til Vestfronten.

Udstillingen har spor for alle aldre, og der er oplevelser for både nørder og ikke-nørder. Kun en enkelt bunker har vi gjort forbudt for børn. Hvorfor den er det, må du selv komme og opleve – hvis du er gammel nok…

Oplevelsen fortsætter

Vidste du, at museumsoplevelsen kan fortsætte efter besøget? Det kan den med bogen En hær af beton, hvor du får mulighed for at komme endnu tættere på de personer du møder i udstillingen, og fordybe dig i deres oplevelser på vestkysten under Anden Verdenskrig. Alle personerne er med i denne rigt illustrerede bog, skrevet i et let tilgængeligt sprog af Anne Sofie Vemmelund Christensen, som var tovholder på tilblivelsen af udstillingen.

Bogen er del af en serie udgivet i forbindelse med Tirpitz og som en del af den samme ambition: At give gæsterne ved Vestkysten mulighed for at dykke dybere ned i skatkammeret af skjulte historier. I dette tilfælde historien om bunkerbyggeriet under Anden Verdenskrig og ikke mindst nogle af de menneskeskæbner, der udspillede sig i Atlantvoldens skygge. Bogens historier knytter sig tæt til udstillingen En hær af beton, der er én af de tre udstillinger, Tirpitz åbnede med i sommeren 2017. Bogen er primært tænkt til dem, der har set udstillingen, og ønsker at dykke lidt dybere ned i historierne. Men den kan også læses af dem, der endnu ikke har set udstillingen, men interesserer sig for de menneskeskæbner, der blev berørt af Atlantvolden.

Bogen kan købes i Tirpitz

eller i Vardemuseernes webshop

Tag en hær af beton med hjem

En hær af beton bog
En hær af beton
Du hører om Anden Verdenskrig og Atlantvolden gennem personlige fortællinger.
En hær af beton
Du møder en ny person i hver bunker. Rigtige mennesker, som opholdt sig på vestkysten under krigen.
En hær af beton
I audiopunkterne uden på bunkerne hører du fakta om emner, der har relation til de personlige fortællinger.
En hær af beton
I Annas bunker handler fortællingen om forbudt kærlighed.
Glad vært i Tirpitz

Kom og besøg os

Tirpitz er en oplevelse for hele familien. Det danske arkitektfirma BIG har skabt de spektakulære rammer for en attraktion skjult under sandet i det fredede klitlandskab ved Blåvand.