Havets guld
Operahuset i Sidney udført i rav
Operahuset i Sidney udført i rav

Havets guld

Besøg Vesteuropas flotteste udstilling om Nordens guld – rav. I en eventyrlig verden mellem ravskovens træer kan du gå på jagt efter sande skatte lavet af havets guld og fascinerende 40 mio. år gamle insekter fanget i de gyldne dråber.

Skatkammeret

I den store ravklump gemmer der sig et skatkammer med rav fra alle tider. Fra de ældste stenalderamuletter til de nyeste mesterværker i rav. Kom helt tæt på nogle af de allerflotteste ravfund, der er gjort i Danmark.

Havets guld

Skatkammeret byder på en æstetisk oplevelse med de smukkeste ravgenstande og smykker i klassiske montrer.

Mærk stemningen i den ældgamle ravskov

Ravskoven er en verden uden mennesker. For 40 millioner år siden var ravet harpiks, der gled ned ad stammerne i den mennesketomme skov. Insekter og planter blev fanget i harpiksen. Det er en fascinerende oplevelse at kigge ind i et stykke rav, der gemmer på viden om en tid, som ingen mennesker har oplevet.

Havets guld

Ravskovens stiliserede træer gemmer på spændende oplevelser. Gå på opdagelse, og bliv overrasket og forundret over ravets magi.

Fanget i tid

Det er ikke så ualmindeligt at finde insekter i rav, og det er på en måde en både fascinerende og sørgelig historie. Insekter giver et fantastisk indblik i det summende og svirrende liv, der udspillede sig i urtidsskoven, men det er også historien om et lille levende væsen, som fandt sin død og blev konserveret for evigt i rav.

I mikroskopet kan studere du huden fra et firben eller kaste et blik på hår fra et for længst uddødt pattedyr, mens du forestiller dig, hvordan det har set ud. Disse knivskarpe billeder af situationer fra vores fjerne fortid, viser at inklusionerne er sande skatte, der fortæller os om livet på vores planet for mere end 40 millioner år siden.

Havets guld

Flue fanget i harpiks for mere end 40 millioner år siden.

Mød ravsamlerne i brændingen

I udstillingen Rav – Havets guld møder du ravsamlerne på stranden. De fortæller dig, hvordan du finder rav – og viser dig de flotteste fund, de selv har gjort. Måske får du lidt tips og tricks, du kan bruge. Du kan i hvert fald finde ud af, hvordan du kender rav, og lære at se forskel på rav og sten.

Har du selv haft held til at finde rav? Uanset om du har eller ej, ved du, at man skal være ualmindeligt heldig for at finde en stor klump rav. Eller meget dygtig til at læse vinden og havet for at vide, hvornår det er rav-vejr. I udstillingen kan du møde de rigtige ravsamlere og aflure dem tips og tricks.

Havets guld
Kom helt tæt på insekternes sidste kamp. Fanget i harpiks for mere end 40 millioner år siden.
Havets guld
Gå på opdagelse i ravskoven og lær, hvordan ravet blev til.
Havets guld
Lyt or lær om ravets dannelse og lange rejse.
Havets guld
Ravsamlerens knallert klar til udrykning efter storm.