Åbningstider

mandag: 10:00 - 17:00
tirsdag: 10:00 - 17:00
onsdag: 10:00 - 17:00
torsdag: 10:00 - 17:00
fredag: 10:00 - 17:00
lørdag: 10:00 - 17:00
søndag: 10:00 - 17:00
Tirpitz-bunkeren
Kolossen i sandet
Kolossen i sandet

Tirpitz-bunkeren

Den gamle kanonstilling ligger som en kolos i sandet men er blot en lille rest af Hitlers enorme bunkerprojekt, Atlantvolden. Indgang til bunkeren foregår gennem en underjordisk udstillingstunnel fra den ny museumsbygning. Tag en god ven i hånden og gå på opdagelse i den mørke kanonbunker fra Anden Verdenskrig.

I august 1944 gik den tyske besættelsesmagt i gang med at bygge den store Tirpitz-stilling ved Blåvand. To enorme kanonbunkers skulle være en del af Atlantvolden og forsvare indsejlingen til Esbjerg. Men krigen sluttede før bunkerne blev færdige, og siden da har de stået som kolde vidnesbyrd om krigen lige midt i vestkystens storslåede klitlandskab.

Tirpitz-bunkeren

Den sydlige kanonbunker har siden 1991 fungeret som museum.

Et underjordisk besøg

Nu er den sydlige bunker blevet en del af attraktionen Tirpitz. Gennem en underjordisk tunnel kommer du ind i den gamle kanonbunker. Her kan du selv gå på jagt efter svar på de mange spørgsmål der gemmer sig bag de 3,5 meter tykke mure af stærkt armeret beton. Hvorfor blev der bygget en stor kanonstilling lige her i Blåvand? Hvem skulle have bemandet den? Hvordan virkede kanonen – og hvor langt kunne den skyde ud over havet? Hvis du har en nørd i maven, vil du have gode chancer for at blive klogere. Og hvis du bare vil have en spændende oplevelse – ja, så er bunkeren helt sikkert også noget for dig!

Tirpitz-bunkeren

Peg med den store projektør og opdag de skjulte hemmeligheder i Tirpitz-bunkeren.

Optakt til bunkeren

Den underjordiske tunnel, der forbinder den nye arkitektur med den gamle bunker, er også en del af udstillingen. Fra Tysklands besættelse af Polen i 1939, over planerne om at befæste hele Atlanterhavskysten med betonbunkers og til det store byggeprojekt ved Blåvand. Inden du går over tærsklen fra den nye beton til den kolde, rå bunker, får du en kort introduktion til, hvordan bunkeren skulle have fungeret – hvis den var blevet bygget færdig, inden krigen sluttede!

Tirpitz-bunkeren
Bunkeren ligger i klitterne side om side med museet, som åbnede i 2017.
Tirpitz-bunkeren
Langs med stien ligger det opskårne rør til kanonen, der aldrig blev installeret på bunkeren.
Tirpitz-bunkeren
Bunkeren er forbundet til museet via en underjordisk tunnel og er helt lukket udefra.
Tirpitz-bunkeren
Brug din udleverede audioguide til bl.a. at høre om, hvordan man i 1960'erne forsøgte at sprænge bunkeren væk.
Glad vært i Tirpitz

Kom og besøg os

Tirpitz er en oplevelse for hele familien. Det danske arkitektfirma BIG har skabt de spektakulære rammer for en attraktion skjult under sandet i det fredede klitlandskab ved Blåvand.